FAQ

/FAQ

Dacă vă gândiţi să achiziţionaţi un sistem de filtrare BRITA sau dacă utilizaţi deja BRITA şi aveţi o întrebare,  căutaţi aici în pagina de Întrebări frecvente – se poate ca noi să fi anticipat întrebările dvs. şi răspunsul să se afle în acea listă.

Vă rugăm să alegeţi!

Un sistem performant de filtrare al apei trebuie să asigure  îndepărtarea elementelor nedorite din apă, de exemplu: clorul, clorina, metalele grele,  şi să elimine  mirosul şi gustul neplăcut al apei potabile. Reducerea semnificativă a mineralelor cauzatoare de depunerile de calcar este, de asemenea, de foarte mare importantă,  şi totodată, mineralele importante şi benefice trebuie să rămână prezente şi după filtrare. Particulele de rugină, nisip, impurităţi de tot felul sunt, de asemenea, reţinute.

Cel mai potrivit element care reţine clorul, clorina, anumite metale grele şi pesticide este cărbunele activ, ale cărui surse provin din natură: cojile de nuci de cocos strivite foarte fin! Acesta este cărbunele activ şi fiind foarte poros şi absorbant are proprietatea de a reţine până la 99% din clorul rezidual liber şi mulţi alţi compuşi organici.

Vi s-a întâmplat să reglaţi măcinătorul de 100 de ori, să reglaţi temperatura la espressor tot de atâtea ori şi cafeaua tot să aibe gust de “ars”?
Poate să fie dintr-un motiv la care nu v-aţi gândit niciodată: clorul rezidual liber prezent în apă.
Pentru a dezinfecta apa şi a împiedica formarea de microorganisme, autorităţile care furnizează apa îmbogăţesc intenţionat apa cu o cantitate de clor perfect legală, iar aceasta când ajunge la punctul de consum poate fi într-o cantitate de 0.2-0.4 mg/l, ceea ce rezultă într-o apă cu gust şi miros neplăcut specifice clorului. Iar când acesta întră în reacţie cu fenolii din cafea şi ceai, va rezulta un gust metalic, amar: acel bitter taste.
Este recomandată înlăturarea clorului din apă, exact înainte de consum sau înainte de a o utiliza la preparatele calde şi reci de bar.
Aşadar, asiguraţi-vă că filtrul de apă pe care îl folosiţi la filtrarea apei pentru cafea şi ceai, are şi această proprietate!

Răşina schimbătoare de ioni este un material sintetic, aprobat de normele alimentare în vigoare, ce reţine anumiţi ioni sau minerale din apă şi îi înlocuieşte cu Hidrogen sau Sodiu, după caz. În funcţie de tipul de răşina folosit, se reduc duritatea carbonică, duritatea totală sau alte minerale.

Având în vedere că apa este cel mai important ingredient în prepararea cafelei, aceasta reprezentând  98% dintr-o cafea, apa trebuie să fie fără gust şi miros, cu o concentraţie de minerale echilibrată – duritate carbonică 3-5 kH şi duritate totală 7-8 TH, fără particule nedorite şi cu un pH neutru – între 6,8 si 7,9.

Putem numi o apă ca fiind potabilă, atunci când este micro-bacteriologic pură şi provine dintr-o sursă de apă controlată. Apa din fântâni, izvoare, puţuri nu poate fi numită potabilă fără o analiză microbacteriologică în prealabil, care să ateste faptul că aceasta nu prezintă microorganisme, bacterii, pesticide şi alte substanţe nocive organismului.

Duritatea carbonaţilor este reprezentată de cantitatea de carbonaţi hidrogenaţi de calciu şi magneziu dizolvaţi în apă. Când apa este încălzită, aceste săruri produc depuneri de calcar.

Cu sistemul de filtrare a apei BRITA, puteţi folosi numai apă potabilă rece. Apa microbiologic poluată şi apa a cărei calitate microbiologică nu este cunoscută nu poate fi utilizată fără o sterilizare adecvată. Dedurizatoarele furnizorilor locali de apă pot influenţa foarte mult compoziţia apei, de unde necesitatea de a contacta firma BRITA.

Capacitatea unui filtru de apă depinde în primul rând de nivelul durităţii carbonaţilor care trebuie neutralizat. Cu cât este mai mic nivelul durităţii carbonaţilor din apă şi cu cât cantitatea zilnică de apă care trebuie filtrată este mai mică, cu atât este mai mare capacitatea filtrului. Dacă predomină cantităţile mari de apă cu durităţi ale carbonaţilor ridicate, trebuie ales un filtru cu o capacitate mare de filtrare. Înainte de fiecare instalare trebuie determinată duritatea carbonaţilor cu ajutorul kitului de testare BRITA. Prin intermediul diagramelor furnizate, capacitatea filtrelor de apă poate fi citită în litri. Un contor al apei va indica în permanenţă cantitatea de apă filtrată.

Filtrele de apă utilizate în special pentru optimizarea apei pentru cafea sunt prevăzute cu aşa-numitele schimbătoare de ioni. Acestea elimină numai anumite elemente (de exemplu stabilizatorii de duritate, metalele grele) şi le scot din apă. Astfel, compoziţia chimică a apei este schimbată într-un mod în care nu mai pot apărea depuneri de piatră. Prin adăugarea carbonului activ nu apar gusturi sau mirosuri neplăcute în apă.

Metalele grele pot ajunge în apa potabilă prin instalaţiile casnice şi pot dăuna sănătăţii, dacă se găsesc în concentraţii mari. Prin urmare, este recomandată o reducere a concentraţiilor de plumb şi de cupru printr-o procesare profesională a apei.

În general, numai filtrele de apă fabricate în conformitate cu nivelul calitativ al mâncării trebuie instalate împreună cu maşinile profesionale de cafea. Calitatea filtrului trebuie verificată şi certificată în mod regulat de către institute independente. Recondiţionarea filtrelor trebuie făcută în mod exclusiv de către producători. Numai la acel moment se garantează întreaga productivitate a filtrului şi se asigură o calitate ridicată constantă a apei pentru cafea.

Orice filtru de apă profesional pentru aparatele de cafea trebuie utilizat numai cu apă potabilă rece. Filtrul ar trebui instalat cât mai aproape de aparatul de cafea. Alimentarea cu apă a filtrului se face printr-un cordon de conectare  sau printr-un cap special de filtrare. Atât garnitura de conectare, cât şi capul filtrului sunt prevăzute cu o supapă ajustabilă, astfel fiind potrivite şi pentru aparatele de cafea, şi pentru automatele de băuturi calde. Aceste dispozitive sunt flexibile şi pot fi reglate conform nevoilor individuale. În alte scopuri, operaţia poate fi efectuată şi fără reglare.
Supapa permite reglarea apei pentru cafea în conformitate cu necesităţile individuale. Pot fi luate în calcul diferite tipuri de aparate de cafea şi diverse sortimente de cafea.

BRITA vă stă la dispoziţie pentru orice recomandări suplimentare.

Mineralele precum sodiul, potasiul şi calciul sunt indispensabile pentru o aromă superioară. În ceea ce priveşte procesarea apei, este important să se păstreze conţinutul necesar de minerale din apa pentru cafea pentru a obţine o aromă optimă.

Duritatea totală se compune din diferite săruri, precum sulfaţii, clorurile, fosfaţii şi carbonaţii hidrogenaţi.

La alegerea şi instalarea unui filtru de apă, trebuie luate în considerare amestecul de boabe de cafea şi tipul maşinii de cafea. De exemplu, amestecurile de cafea Arabica necesită alte proprietăţi ale apei decât amestecurile care conţin boabe Robusta. Aparatele de cafea cu boiler încorporat au alte cerinţe decât cele cu încălzitor de apă cu flux continuu. Aparatele fără conectare directă la sursa de apă au nevoie de filtre de apă speciale. Producătorii de filtre de apă vă pot acorda sfaturi privind procedeul de optimizare a apei pentru cafea. Apa utilizată pentru prepararea cafelei trebuie să fie în permanenţă „proaspăt filtrată”. Apa care a stat în cană sau în filtru o anumită perioadă – (aşa numita apă stătută), de exemplu la sfârşitul de săptămână, trebuie aruncată. Este important să alegeţi aparatul de cafea potrivit şi să luaţi în considerare nevoile reale. În plus, instalaţiile trebuie întreţinute regulat şi furtunurile trebuie înlocuite după aproximativ 5 ani, cel mai târziu. Acesta este motivul pentru care trebuie să luaţi în considerare producătorii de aparate de cafea şi de filtre de apă la momentul la care planificaţi instalarea unui aparat nou  de cafea profesional.

Valoarea pH-ului poate fi cuprinsă între 0 şi 14 şi indică aciditatea sau alcalinitatea unei substanţe, în acest caz, a apei. Valoarea neutră a pH-ului este 7, valorile mai mici sunt considerate acide, iar cele mai mari sunt alcaline. Băuturile, cum ar fi Cola şi sucul de lămâie, au valori ale pH-ului de aproximativ 2,3 şi, respectiv, 2,5. Apa de la robinet are o valoare a pH-ului cuprinsă între 6,5 şi 8,5, în funcţie de regiune şi de tipul apei. Această valoare este controlată de furnizorii de apă.